HTML

ittmost blog

Korunk kérdései, gondolatok a jelenről, szellemi környezetünk állapota, kultúra, művészet

kategóriák

Közünk van hozzá

CSENDTŐL A VARÁZSIG, RÜGYFAKADÁSTÓL A FELTÁMADÁSIG

2022.04.21. 11:17 demiért

Bánd volt az első helyszíne tagnap délután a Csendtől a varázsig, rügyfakadástól a feltámadásig című eseménysorozatnak, amely Veszprém megyei települések összefogásával és az ITTMOST Kör, a Veszprémi Hamvas Béla Kör együttműködésével indult el.
A bándi Turisztikai Központ mellett 3 éve létrehozott Közösségi gyógynövénykertnél Mizda Mária szakértő és Steigervald Zsolt polgármester várta a segítő kezeket, a gyógynövények iránt érdeklődőket. Mária 15 éve foglalkozik gyógynövényekkel, saját maga kb. 50 féle növényt termeszt és rendszeresen jár ki Erdélybe új fajokat gyűjteni, melyeket aztán saját kertjében szaporít és kutat. Országos tanfolyamokon oktatást is tart. A kert kitakarása és bemutatása közben mesélt a most alkalmazható tavaszi tisztítókúrákról, a legfontosabb gyógynövényekről. Ezeket tea formájában is kóstoltatta. Elmondása szerint korábban minden családnál 7-8 féle gyógynövény ott állt a polcon és folyamatosan használták. Ezek a csalán, menta, citromfű, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, izsóp voltak általában. Utóbbi kevésbé ismert növény, torok és tüdő problémákra nagyon jó – tudtuk meg. A gyermekláncfű levele, a csalán már gyűjthető, fogyasztható, nyersen ajánlott.
Steigervald Zsolt polgármester elmondta, a településen további fejlesztések várhatók a Turisztikai Központ közelében, de első körben az odavezető út, valamint a lakókat és környezetet kímélő parkolás megoldása a cél. A Tiszafás tanösvény, az Essegvár és megújult környezete évről évre egyre több turistát vonz és a helyieket összehozó közösségi alkalmak, a csend rendezvények is egyre sikeresebbek itt.
A csend sorozat feltöltődést ígérő következő eseménye Tihanyban lesz. Április 20-án délután a Rege Galériában csendesedhetünk el Baumann Béla, John Judit és Polgár Martina digitális fotókiállításán. A Föld Napját már Veszprémben, az Utas és holdvilág Antikváriumnál tartják, komplex művészeti program és beszélgetés során kerül elő a Föld és az ember megújulásának témája. Szita Bernadett és a Veszprémi Modern Táncműhely tagjai fogalmazzák meg gondolataikat a tánc nyelvén Nagy Róbert és Nagy Gergely zenészek közreműködésével. A hónap végén, 25-én, hétfőn 18 órára Márkóra várják az érdeklődőket. Az új Szent Márk Ház kiállítóterét avatja fel Kiss György alapító, és itt nyílik KÉPMÁS címmel Oravetz Daniel és Petrik Zoltán festőművészek közös kiállítása.Programváltozás miatt május 16-án rendezik meg Csopakon a felolvasóestet Hamvas Béla műveiből „Az egyetlen mű a megváltás” címmel, szőlőtőkék és mandulafák társaságában, teliholdkor.

Forrás: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=124388183517612&id=102695735686857

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ittmost.blog.hu/api/trackback/id/tr7617813099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása